27.07.2020
Historia KFC (Kentucky Fried Chicken) – parę ciekawostek.

Bary szybkiej obsługi są znane już od dawna. Wiele osób korzysta z nich, na co dzień, są też tacy, którzy nie mogą już się bez nich obyć. Takie lokale pozwalają na zamówienie jedzenia w wygodny i szybki sposób. Poza tym nie wydamy tu bardzo dużych sum, bo proponowane tu dania mają przystępne ceny. Każdy może tu kupić coś dla siebie. Łatwo skorzystać, w niektórych z nich z cashbacku i płacić jeszcze mniej. Znanym barem szybkiej obsługi jest niewątpliwie KFC (Kentucky Fried Chicken).

 

KFC – to amerykańska sieć barów założona w 1930 roku. Tym samym na rynku są już od 90 lat. Nie da się ukryć, że upłynęło sporo czasu od powstania pierwszej ich restauracji. Na pomysł założenia KFC, czyli Kentucky Fried Chicken (pełna nazwa) wpadł Harland Sanders, inaczej nazywany również pułkownik Sanders. Dokonał tego w wieku 40 lat. Na początku założyciel KFC serwował smażone kurczaki w przydrożnym barze w Corbin, usytuowanym w stanie Kentucky. Warto zwrócić uwagę na logo baru Harlanda Sandersa, to mężczyzna z kozią bródką, w białym garniturze i muszce, tak dokładnie prezentował się właściciel opisywanego lokalu. Główna siedziba firmy znajduje się w Louisville w stanie Kentucky. 

 

Ważne daty związane z KFC.

 

- 1930 rok - założenie pierwszego baru szybkiej obsługi;

- 1939 rok – stworzenie przepisu składającego się z mieszanki 11 ziół i przypraw, które dają daniom z kurczaka wyjątkowy smak – receptura ta objęta jest ścisłą tajemnicą;

-1952 rok – powstanie franczyzy w  Salt Lake City w Utah;

- 1955 rok – oficjalne nadanie nazwy KFC, czyli Kentucky Fried Chicken;

- 1957 rok – po raz pierwszy restauracja serwuje znany wszystkim „kubełek” wypełniony pysznymi kawałkami kurczaka;

- 1963 rok – w Stanach Zjednoczonych jest już około 600 restauracji KFC;

- początek lat 90-tych – powstaje pierwszy bar KFC w Polsce, do dziś działa u nas w kraju ponad 200 takich lokali;

- 1997 rok – do menu trafia kanapka Twister, która obecnie jest w wielu ciekawych wariacjach;

- 2014 rok – uruchomienie w Polsce platformy internetowej, dzięki której realizowanych jest jeszcze więcej zamówień;

- 2015 rok – została otwarta dwusetna restauracja w Polsce, fani KFC otrzymali z tej okazji 40000 kubełków z kawałkami kurczaka.

 

Jak widać sieć barów szybkiej obsługi jest dostępna dla klientów od dawna, cały czas się rozwija i dostosowuje do potrzeb konsumentów. Zamówicie tu przeróżne dania: kawałki kurczaka, burgera z kurczakiem, wrapy, frytki, sosy, surówki, desery i wiele więcej. To, co kupicie zależy od tego, co lubicie jeść. Oprócz pysznego jedzenia możecie otrzymać cashback, tym samym część wydanych pieniędzy wróci z powrotem do Waszych portfeli. 

 

KFC to restauracja, która wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów. To właśnie dla osób zamawiających tu jedzenie powstały bary typu drive-through. Można tu kupować i odbierać dania bez wychodzenia z samochodu. Taka opcja jest bardzo wygodna i wielu klientów chętnie z niej korzysta.   

 

Obecnie lokal dostarcza swoje jedzenie pod wskazany uprzednio adres w sposób bezdotykowy, co jest bardzo ważne szczególnie, że nadal w kraju jest ogłoszony stan epidemii. Warunkiem realizacji takiej dostawy jest uregulowanie rachunku płatnością online. Usługa ta nazywa się delivery. W komentarzu zamówienia należy wpisać hasło „bez spotkania z dostawcą”. Jak widać KFC dba o to, aby klient jadł smacznie oraz bezpiecznie odbierał swoje ulubione dania.

 

W tym lokalu każdy pracownik wie, że składniki muszą być świeże i najlepszej jakości. Mięso jest w całych kawałkach i przygotowywane ręcznie, tuż przed podaniem. Produkty dostarczane są przez lokalnych dostawców i z okolicznych hodowli. Są naturalne, sprawdzone i wyselekcjonowane. 

 

Warto wiedzieć, że KFC ma 18000 restauracji na całym świecie, w ponad 100 krajach. Każdego dnia kilka milionów klientów zamawia w tym miejscu swoje ulubione dania z kurczaka. Wszystko zaczęło się 90 lat temu i trwa do dziś. Założyciel sieci barów szybkiej obsługi Harland Sanders wyznawał jedną ważną zasadę: „W to, co robisz, angażuj się maksymalnie I rób to jak najlepiej”. Dzięki takiemu podejściu jego biznes stał się znany na całym świecie.

 

Historia powstania KFC (Kentucky Fried Chicken) jest ciekawa i pokazuje, że wiele można zyskać, jeśli tylko ciężko się pracuje i nie rezygnuje się z marzeń. W tych znanych restauracjach zamówicie naprawdę pyszne posiłki, dodatkowo skorzystacie z cashbacku i zaoszczędzicie. Pamiętajcie, że w KFC to, co kupujecie jest przygotowywane ręcznie, z naturalnych składników, najlepszej jakości.